Politiek

Haalt kabinet inlegvel-3 de volgende morgen?

Op de dag van schrijven van dit artikel, 25-04-2018, vind het debat plaats over de afschaffing van de dividendbelasting. Het debat gaat over het al dan niet aanwezig hebben van memo’s, het al dan niet voorhanden hebben gehad van allerlei informatie. Zoals ook De Volkskrant in dit artikel aangeeft heeft Rutte tijdens het debat wat uit te leggen over het al dan niet aanwezig hebben van allerlei memo’s over het afschaffen van de dividendbelasting.

Wie dit debat, en de discussie over het debat, volgt zal al gauw opmerken dat de discussie helemaal niet gaat over de afschaffing van de dividendbelasting. Nee, het debat zal volledig overschaduwd  door de memo’s van Rutte en Wiebes. Over politieke trucs en inlegvellen gesproken, hier een verslag van het debat over het sleepwetreferendum

Zijn de door Wiebes mede-geschreven stukken nu officiële regerings-memo’s, interne vvd-stukken of andersoortige inlegvellen, het doet er voor de gewone kiezer niet toe. Rutte wist ervan, of had ervan moeten weten. Met een schimmig rookgordijn aan woordkunstenbrij zal de coalitie zoveel mogelijk de aandacht proberen te richten op het al dan niet zijn van memo en of Rutte al dan niet de waarheid heeft gesproken, terwijl ondertussen in stilte het afschaffen van de dividendbelasting zal doorgaan, want daar heeft men het niet over.

Zal het Rutte wederom lukken om weg te komen met geneuzel over memo’s, “wijzigingen” en inlegvellen? Zal het Rutte wederom lukken om een rookgordijn op te trekken teneinde een maatregel door te laten gaan?

Zullen de politici wellicht gaan inzien dat het dit soort woordspelletjes zijn die de kiezer het vertrouwen in de politiek doen verliezen? Het debat in ons land hoort te gaan over essentiële en existentiële zaken, en niet over de inlegvellen en memo’s van een minister-president.  De kiezer verdiend een open, en eerlijk debat gevoerd door eerlijke politici. Het is zowel aan de oppositie als de coalitie om in te grijpen wanneer dit belang geschaad wordt, en dat is nu.

Update

Het debat is inmiddels geschorst tot 23.45 uur. Al reeds acht uur lang neuzelen de dames en heren door over memo’s die wel of geen memo’s zijn, inlegvellen en draaikonterij. Wederom een debat waar ondertussen de ongeoefende kijker de draad allang kwijt is, en allang is afgehaakt. Zullen de volksvertegenwoordigers Rutte straks, als een dief in de nacht, weer belonen voor het verbergen van vervelende boodschappen in langdurige woordenwatervallen, of prikt men deze keer wel door de truc heen en wordt het onderliggende probleem nu aangepakt?

 

You Might Also Like