Opinie

Einde van de AOW

Hoewel het plaatje als grappige karikatuur kan worden gezien, zullen velen het eens zijn, dat het een waarheid verhult, die in de nabije toekomst pijnlijk duidelijk gaat worden.

Het einde van de AOW blijkt de inzet. Bijna onopgemerkt en met opvallend summiere (media)aandacht, is de AOW-wet in 2015 verder aangepast. Zo is de AOW al tot een uitkering verworden, die straks pas genoten kan worden, wanneer u de gemiddelde leeftijdsverwachting bereikt. Anders gezegd: ‘werken tot aan je dood’.

Wat is de gemiddelde levensverwachting?
Citaat van het CBS:


Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. De exacte AOW-leeftijd is nu dus nog niet bekend. De berekening in onze module is gebaseerd op de laatst bekende gegevens van het CBS: levensverwachting 2012-2060. De AOW-leeftijd wordt steeds 5 jaar van tevoren vastgesteld. In 2017 weet je definitief wat de AOW-leeftijd in 2022 is. In 2019 is de AOW-leeftijd in 2023 bekend. Enzovoort

Benieuwd naar je eigen AOW leeftijd bereken het via deze link AOW leeftijd berekenen

De gemiddelde leeftijdsverwachting op dit moment (2016) is van een man 78,8 en van een vrouw 82,7 jaar. Bron eveneens CBS.

Wat betekent dit?
Concreet betekent dit, dat iedereen, die na 2022 nog geen 67 is, pas met 69 óf later, zijn/haar AOW én Pensioen ontvangt. Tot die tijd moet u het zelf maar zien te overbruggen! Daarbij is het uiteraard een fabel, dat iedereen die gemiddelde levensverwachting bereikt, want kijkt u maar in uw eigen vrienden, familie-kring…

Het is geen vanzelfsprekendheid dat de door u afgedragen premies over al die jaren, u zelf nog terug krijgt. Iemand die rond z’n 20ste gaat werken, draagt meer dan 50 jaar premie af! Vraag; Wat gebeurt er dan met al die niet uitbetaalde premies? Gaat dat op aan dekken van begroting tekorten, afscheidfeestjes en partijtjes van de bestuurselite die na 40 jaar trouwe dienst met vervroegd pensioen mogen? Terwijl uw eigen AOW feestje… wat uitgesteld moet worden onder het motto, dat is social beleid, of men haalt de term vergrijzing uit de kast… #propaganda-economie en u trapt er ondanks dat het in uw eigen portemonnee raakt volledig in.

Onlangs is ook onze enorme Nederlandse pensioen-pot van bijna 1200 miljard euro zomaar in beheer gekomen van de EU, waarom? Wordt de Nederlandse verzorgingsstaat opgegeten om flinke overheidstekorten te dichten?

Het is gemakkelijk geld uitgeven van een ander. Een jaar later wordt simpelweg het bezuinigingskraantje (weer) wat verder opengedraaid. Hogere belastingen dus, maar nog veel gewiekster, het laten oplopen van inflatie en de waardevermindering van uw spaargeld. Ook hier bent u volledig toeschouwer het raakt u in de kern van uw recht op zelf beschikking en u kunt er werkelijk niets tegen beginnen.

De zogenaamde bezuinigingen (lasten- verhogingen), waar de politiek altijd over spreekt, zijn niet voor niks, want er is gewoon elk jaar een ernstig oplopend tekort (immers het toegestane EU 3% begrotingstekort is nog steeds een tekort).

Wat nu?
De meesten van u, halen nu de schouders op; ‘We zien wel’. En juist hiervan maakt het huidige systeem gretig gebruik! Maak geen slapende honden wakker… Maar als we de AOW eigenlijk aan het afbouwen zijn dan wordt het hoogtijd voor een andere oplossing. Want het vangnet bijstand is ook niet voor iedereen straks een uitvalsbasis. Want iedereen met vermogen (ook uw afbetaalde woning) zal eerst zijn eigen vermogen moeten gaan opeten. Oftewel verkoop uw woning maar en ga dan maar uw geld op eten in een huurhuis, waarvan de huren de komende jaren ook flink zullen blijven stijgen, zodat uw opgebouwde vermogen ook echt achterblijft!

Zeker voor de komende generaties, die nu op het plaatje gekscherend toekijken naar de hardwerkende AOW-ers van weleer (hoewel ik ken AOW-ers van 70 en 80 jaar, die weer werken en helaas niet allemaal puur uit hobby..), misschien wel de hoogste tijd om na te denken en tot actie over te gaan…

You Might Also Like