Activiteiten

Een dagje mee met Burgercomité.

Een heerlijke bevrijdingsdag.

Waar vele Nederlanders zich op bevrijdingsdag overgeven aan muziek en alcohol, stond Burgercomité Nederland paraat om de democratie de straat in te brengen in Den Haag. Sinds 03 mei 2018 kunnen kiesgerechtigde burgers immers steunverklaringen indienen voor een nieuw referendum, over de donorwet. https://referendum.nl/#/voorwaarden Uiteraard ondersteunen wij dit, zoals we dat met ieder serieus referendumverzoek doen. Gewoon, omdat wij iedere keer maar weer ervaren dat referenda de democratie bij de burgers brengt, en hen verbind in debat.

Na enige voorbereiding was het dan zover, bevrijdingsdag 11:30 uur verzamelde een zeer divers en leuk team zich om in de Haagse binnenstad in gesprek te gaan met andere burgers over het (donorwet-) referendum. Een vriendenteam bestaande uit: Pim, Tom, Lidewei, Paula, Pepijn, Luca, Jay, Jasper, Jim en Thijs hadden zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk burgers te bereiken met hun boodschap voor meer democratie en een nieuw referendum.

Iets meer dan 5.000 oproepjes om toch vooral te tekenen voor het nieuwe initiatief van onze partners van Hart voor Democratie zijn door het vriendenteam van Burgercomité Nederland uitgedeeld. Talloze gesprekken zijn gevoerd, spontane debatten die op straat ontstonden tussen volstrekt vreemden in goede banen geleid.

Een dag van respectvol gesprek.

De schrijver van dit artikel was er getuige van hoe op Het Plein in Den Haag spontaan een debat ontstond over donorregistratie. Een debat met zowel voor- als tegenstanders, spontaan en tussen volstrekt vreemden. De standpunten gingen op zeer respectvolle wijze over en weer, deelnemers uit duidelijk zeer diverse lagen van onze bevolking namen deel, en een emotionele debatleider nam na een halfuur met een ferme handdruk afscheid van alle deelnemers die spontaan aan kwamen waaien. Emotioneel, niet zozeer vanwege de standpunten maar vanwege de volstrekt idiote opmerkingen van sommige mensen eerder op de dag, die tegenwierpen dat referenda alleen maar polariseren. Dit terwijl nu opnieuw, zoals zo vaak, voor mijn ogen duidelijk werd dat referenda juist verbinden. Referenda en de discussie in aanloop naar referenda toe zorgen er juist voor dat we met elkaar in gesprek gaan. Het is juist hierom zo ontzettend slecht om referenda in de democratische kliko te werpen, omarm het instrument!

 

Een dag vol gesprek afsluiten.

Na een dag vol gesprek met ontzettend veel geïnteresseerde en betrokken mede-burgers besloten wij rond 18:00 uur dat het tijd werd om onze kelen door te smeren met enige versnaperingen. Na deze versnaperingen zijn we nog even met zijn allen de stad ingegaan. De dag werd besloten met een aantal keren proosten op ons fijne gelegenheidsteam van de dag! Belangrijk, want democratie versterken doen wij niet alleen, dat doen we samen!

 

 

You Might Also Like