Activiteiten

Dinsdag 10-04-2018; debat interpretatie uitslag Sleepwet- referendum. Hoe de politici ‘Nee’ verbasteren tot ‘Ja maar, inlegvel’.

Dinsdag 10-04-2018 wordt voor veel Tweede Kamer politici wederom een memorabele dag! Zij gaan dan de uitslag van het sleepwetreferendum “interpreteren”. Zij gaan elkaar en ons dan proberen uit te leggen dat ‘Nee’ toch echt wel ‘Ja, maar inlegvel’ kan betekenen.

Zij gaan mogelijk de wet ‘aanpassen’ zonder deze te wijzigen, immers zal de wet zelf niet worden ingetrokken en opnieuw, gewijzigd, ingediend zoals dat zou moeten bij een gewijzigde wet, nadat deze is gepubliceerd in de Staatscourant.

Artikel 11 Wet Raadgevend Referendum kent slechts de uitsluitende opties ten aanzien van gereferendeerde wetten; doorgaan of intrekken. Aangezien de wet niet ingetrokken wordt, gaat hij door. En aangezien een wetswijziging niet meer mogelijk is na publicatie in het staatsblad (en dat is het geval bij de conform de Wet Raadgevende Referenda gereferendeerde wetten), zal de wet ongewijzigd in werking worden gesteld. Wellicht met wat waardeloze uitvoeringsbesluiten die gewijzigd kunnen worden, zie ‘inlegvel’.

De wet zal derhalve niet gewijzigd worden. Het is echter wel vermakelijk om een regering te zien, die probeert te verkopen dat ‘luisteren naar een ‘Nee’, ja met/zonder wijzigingen’ betekent. Handig bovendien om te leren hoe je als louche tweedehands autoverkoper een auto als spiksplinternieuw kan verkopen, terwijl iedereen behalve de media, kuch keurmeesters, kan zien dat onderdelen van ellende uit elkaar vallen.

Ik was altijd van oordeel dat het ingeval van oude roestige auto’s het eerlijker is ze als zodanig te verkopen. Geen smoesjes, geen onzinverhalen, maar gewoon de harde maar eerlijke waarheid. In het geval van het sleepwetreferendum zou het eerlijk en zuiver zijn, om de volledige wet in te trekken en spoedig met een nieuwe, maar aangepaste wet te komen. Waarna de koper, eh de kiezer, opnieuw kan beslissen of hij of zij het een referendum waard vind.

Morgen zullen een aantal van ons zich op de publieke tribune van de Tweede Kamer gaan begeven. Niet alleen om via twitter verslag te doen van het theater beneden ons, maar ook om kennis te maken met al wie daar nog meer zich zit te verbazen over de wijze waarop de politici om plachten te gaan met de stem van de kiezer. Ik hoop oprecht dat wij hierin teleurgesteld gaan worden. Hoe mooi zou het zijn, als een zuivere ‘Nee’ wordt overgenomen als een ‘Nee’? Waarna de regering met een nieuwe en aangepaste wet komt, nadat de huidige is ingetrokken. Fata morgana zal een utopie blijken te zijn, maar wellicht zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Artikel geschreven door: Jasper van Buul

 

You Might Also Like